
Χρήσεις βοτάνων
Τα βότανα έχουν ευρεία χρήση στη μαγειρική και στην παρασκευή αφεψημάτων.
Δοκιμάστε τα στα μαγειρευτά σας, στα ψητά σας και σε όλες τις σαλάτες και θα νιώσετε αμέσως την επίδραση στη γεύση και στον χαρακτήρα του πιάτου.
Για να ετοιμάσετε ένα ζεστό ρόφημα με ανακουφιστικές ιδιότητες στον λαιμό απλά βράστε νερό, προσθέστε σε μία κούπα το αγαπημένο σας βότανο ή κάντε έναν συνδυασμό αυτών και σκεπάστε για 5 λεπτά. Προσθέστε μέλι για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και υπέροχη γεύση και απολαύστε!
ρίγανη
Η ρίγανη θεωρείται η βασίλισσα της κουζίνας.
Δοκιμάστε τη στα φαγητά κατσαρόλας, στα τηγανητά, στις σαλάτες και στα ψητά.
Νοστιμεύει τα κοκκινιστά και τα λεμονάτα με την προσθήκη μίας δόσης, απογειώνει τις σαλάτες και χαρακτηρίζει όλα τα ψητά.
Η χρήση της είναι απεριόριστη και ταιριάζει με όλα τα είδη κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά) καθώς και με τα ψαρικά.
Ιδανικό συστατικό για σάλτσες, σαλάτες και λαχανικά (ψητά και βραστά). Συνοδεύει τα περισσότερα τυριά και τους μεζέδες με αυγά και ελιές.
Ψήστε ή φρυγανίστε ψωμάκι και απλώστε αγνό ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη και σερβίρετε σε όλα τα φαγητά!
Σε περίπτωση βήχα δοκιμάστε ένα ρόφημα με αρκετό μέλι όμως καθώς η ρίγανη σε αυτή τη μορφή παρουσιάζει πικρή γεύση.
Μυστικό: βάλτε ρίγανη στα ντουλάπια της κουζίνας για να απομακρύνετε τα μυρμήγκια και χρησιμοποιήστε τη για να καπνίσετε κρέας ή ψάρια.
θυμάρι
Το θυμάρι θεωρείται συγγνές είδος με τη ρίγανη και διαθέτει παρόμοια αλλά πιο ήπια γεύση.
Μπορεί και αυτό να χρησιμοποιηθεί αντί της ρίγανης σε όλα τα είδη κρέατος και ψαρικών, στις σαλάτες και στα λαχανικά.
Ετοιμάστε μαρινάδες σε συνδυασμό με μέλι, σιναπόσπορους, χυμούς εσπεριδοειδών και κομμάτια σκόρδου. Τοποθετήστε το κρέας σε σακούλα με τη μαρινάδα, αφήστε στο ψυγείο για 2 ή περισσότερες ώρες και ετοιμαστείτε να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις!
δενδρολίβανο
Άριστο συνοδευτικό για αρνί, χοιρινό, πουλερικά και μοσχαράκι. Ψήστε ψάρια και ζυμώστε ψωμί με δενδρολίβανο.
Ταιριάζει πολύ με λεμονάτα και νοστιμεύει τις πατάτες του φούρνου.
φασκόμηλο
Εκπληκτικό αφέψημα που ενισχύει και τονώνει τον οργανισμό. Μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα, δημιουργεί υπέροχες γεύσεις που απογειώνονται με μία κουταλιά μέλι.
Χρησιμοποιήστε το (σε μικρή ποσότητα) όταν ζεσταίνετε φαγητό από το ψυγείο για να τονώσει τη γεύση και να ανανεώσει τη φρεσκάδα του!
τσάι του βουνού
Παραδοσιακό ρόφημα με αναρίθμητα οφέλη για τον οργανισμό!
Δοκιμάστε ζεστό τσάι του βουνού σκέτο ή με μέλι και ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο και τον βήχα.
Προσθέστε παγάκια, φέτες λεμονιού και λίγο βασιλικό και απολαύστε το ως καλοκαιρινό ρόφημα!
δάφνη
Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται πολύ στα κοκκινιστά (φακές, μοσχαράκι, αρνί) και ως συντηρητικό μέσο.
Τοποθετήστε σε δοχεία με ξηρά τρόφιμα μερικά φύλλα δάφνης και κλείστε τα καλά με καπάκι.
μελισσόχορτο
Βότανο για εκπληκτικά ροφήματα.
Είτε μόνο του είτε ως συστατικό μαζί με άλλα αρωματικά φυτά, χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε ροφήματα που βοηθούν, τονώνουν και ξεδιψούν.
Πιείτε το ζεστό με συνοδεία μελιού ή άλλου φυσικού γλυκαντικού.
Δοκιμάστε το σε συνδυασμό με φασκόμηλο, λουίζα, σιδερίτη και ένα κομμάτι μήλο.