ελληνικά βότανα...

Τα βότανα και οι χρήσεις τους ήταν γνωστά από τους αρχαίους χρόνους.
Οι αρχαιότερες μαρτυρίες μέσω έργων τέχνης και διαφόρων μνημείων αποδεικνύουν τη χρήση τους από Σουμέριους και Ασσύριους.

Περισσότερα...
Όνομα:
Email:

ελληνικά βότανα...

Τα βότανα και οι χρήσεις τους ήταν γνωστά από τους αρχαίους χρόνους.
Οι αρχαιότερες μαρτυρίες μέσω έργων τέχνης και διαφόρων μνημείων αποδεικνύουν τη χρήση τους από Σουμέριους και Ασσύριους.

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τόσο για αισθητικούς όσο και για θεραπευτικούς λόγους. Στην Παλαιά Διαθήκη επίσης υπάρχουν αναφορές.

Η σπουδαιότητα των αρωματικών φυτών μαρτυράται από το γεγονός ότι όπως και τα μπαχαρικά, συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα προϊόντα μεγάλης αξίας, όπως οι πολύτιμοι λίθοι και ο χρυσός.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι αλλά και οι πιο σύγχρονοι τους εξερευνητές (Χριστόφορος Κολόμβος, Βάσκο ντε Γκάμα, Μάρκο Πόλο) πάντα εμπορεύονταν αρωματικά φυτά.

Στην αρχαία Ελλάδα, τα αρωματικά φυτά είχαν πολύ μεγάλη σημασία και αξία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινα στεφάνια και πετροσέλινο. Σε αρχαία κείμενα, υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στα αρωματικά φυτά, με σημαντικότερη αυτήν του Ιπποκράτη, ο οποίος κατέγραψε περισσότερα από 400 φάρμακα που παρασκευάζονται με ουσίες από βότανα που θεωρούνται φαρμακευτικά φυτά.

Στην Ελλάδα με την εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα (περίπου 6.000 ανώτερα είδη φυτών) απαντάται ένας μεγάλος αριθμός αυτοφυών ειδών (500-600 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά), είναι οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας (κλίμα Μεσογειακού τύπου με βροχοπτώσεις κατά τις 3 εποχές - Φθινόπωρο, Χειμώνα, Άνοιξη - και ξηρασία με υψηλές θερμοκρασίες το Καλοκαίρι) που πιστεύεται πως ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών και που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Φυτά που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνται ως αρτύματα, αφεψήματα και ως συστατικά στη λαϊκή ιατρική, όπως η δάφνη, το χαμομήλι, η μυρτιά, το γλυκάνισο, το μαστιχόδενδρο κ.α είναι κοινά της ελληνικής χλωρίδας, με μεγαλύτερη εξάπλωση να παρουσιάζουν τα φυτά της οικογένειας Lamiaceae (Χειλανθή), στην οποία ανήκουν τα πολύ γνωστά ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, δενδρολίβανο, δίκταμο, λεβάντα καθώς και τα είδη του γένους Sideritis (τσάι του βουνού).

 

*Ο όρος αρωματικά φυτά αναφέρεται σε εκείνα τα φυτά με χαρακτηριστικό άρωμα οφειλόμενο στην παρουσία αιθερίων ελαίων που μπορούν να βρίσκονται σε όλα τα όργανα του φυτού (ρίζες, φύλλα, άνθη, βλαστούς, καρπούς κλπ)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Με τη χρήση της ιστοσελίδας αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση cookies σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία